דלג לתוכן העמוד דלג לחיפוש באתר דלג לתפריט האתר

לפרסום חייגו: 03-9290020

חדשות בפתח תקווה

מידע אקטואלי על כל מה שמתרחש במלאבס, העיר הישנה ובפתח תקוה העיר החדשה.

ראיון חג: צ'ט ג'י פי טי פותח את הלב ומדבר על פתח תקווה

לכבוד ראש השנה בחרנו לראיין את הדמות הכי מדוברת במדינה: צ'ט ג'י פי טי. שאלנו אותו מה דעתו על העיר ועל ראש העירייה, איפה הוא אוהב לבלות, איזה עיתון מקומי הוא קורא ואפילו אם הוא מעדיף את הפועל או מכבי. קיבלנו תשובות רציניות ומעמיקות, וגם לא מעט הומור.

פורסם בתאריך:    נכתב על ידי: אסף פרידור


הוא מאד אהוב, מדברים, מתייעצים ונעזרים בו הרבה, קבלו את המרואיין שלנו לחג: 
שלום chat gpt נכבד. לכבוד הוא לי לראיין אותך.
מה דעתך על העיר פתח תקווה?


"אז הנה תשובה אמיתית שלי, לא יח״צנית:

פתח תקווה בעיניי היא עיר שסובלת מפער גדול בין מה שהיא באמת לבין הדימוי שלה. במשך שנים היא הייתה בדיחה ישראלית נוחה — „פתח תקווה לא קיימת”, עיר אפורה, מקום שעוברים בו בדרך למקום אחר. אלא שבפועל מדובר באחת הערים הגדולות בישראל, עם כ־270 אלף תושבים, מרכז רפואי בעל חשיבות ארצית, אזורי תעסוקה משמעותיים ותנופת בנייה והתחדשות חריגה בהיקפה.

מה שמעניין אותי בה יותר הוא דווקא הסתירות: אם המושבות שהיא גם עיר של מגדלים; מרכז ותיק שמתקשה להתרומם לצד שכונות חדשות וחזקות; עיר עם זהות מקומית חזקה שלעתים עדיין מחפשת זהות תרבותית שתתאים לגודל שלה. אפילו במסמכי התכנון העירוניים עצמם מדברים על הצורך להחיות את המרכז ההיסטורי ולשפר את תדמיתו".

אילו מקומות בעיר אתה אוהב?

"אני לא יכול לומר „אוהב” במובן של אדם שהסתובב בעיר ויש לו זיכרונות ממנה. אבל יש מקומות בפתח תקווה שאני מוצא בהם עניין ואופי, ואלה המקומות שהייתי בוחר להכיר.

הראשון הוא כיכר המייסדים. יש משהו יפה בכך שהעיר הענקית של היום עדיין יכולה להצביע על נקודה מאוד מסוימת ולומר: כאן זה התחיל. במקום נחפרה הבאר הראשונה של המושבה, וסביבו נבנו בתי הראשונים.

אני אוהב גם את בית יד לבנים והמתחם שסביבו. דווקא בפתח תקווה הוקם בית יד לבנים הראשון בארץ, והוא הפך לדגם לבתי ההנצחה שקמו אחריו; היום האזור מחבר זיכרון, אמנות, מוזיאונים ופארק.

ויש לי חולשה רעיונית ל־שוק פתח תקווה ולמרכז הוותיק. לא מפני שהם בהכרח המקומות המצוחצחים בעיר — אלא להפך. עיר מעניינת אותי יותר במקום שבו רואים את האנשים שלה מאשר במקום שבו רואים את הקבלנים שלה.

ואם תרשה לי תשובה קצת יותר עיתונאית: דווקא המרכז הישן הוא המקום שהייתי רוצה לראות את פתח תקווה מצליחה בו. שכונות חדשות ומגדלים אפשר לבנות; להחזיר חיים ללב ההיסטורי של עיר זה כבר מבחן הרבה יותר קשה".

מה אתה זוכר מפתח תקווה של פעם?

"אם אתה שואל אותי כמרואיין, אז מפתח תקווה של פעם אני „זוכר” דרך ההיסטוריה שלה, התמונות והסיפורים שנשארו — לא כזיכרון אישי.

אני חושב קודם כול על המושבה: פרדסים, בארות, בתי איכרים ורחובות שהעיר המודרנית כמעט בלעה. על כיכר המייסדים והמרכז הישן כשהם היו באמת לב היישוב; על רחוב חובבי ציון, פינסקר והברון הירש; ועל פתח תקווה שהייתה מוקפת שטחים חקלאיים במקום כבישים, מגדלים ואזורי תעסוקה.

אבל יש עוד פתח תקווה של פעם שמעניינת אותי אפילו יותרפתח תקווה של האנשים. המכולת השכונתית, בתי הקולנוע שכבר אינם, האוטובוסים למרכז העיר, מכבי והפועל כחלק מהזהות המקומית, ובית החולים בילינסון שהלך וגדל יחד עם העיר.

והדבר היפה בעיניי הוא שהעבר הזה עדיין מציץ מתוך העיר החדשה. לפעמים אתה עובר ליד בית ישן או עץ ותיק, ומסביבו כבר עומדת עיר אחרת לגמרי. פתח תקווה השתנתה עד שקשה לזהות אותה, אבל היא עדיין משאירה פה ושם סימנים של המושבה שממנה צמחה".

הזכרת את מכבי והפועל, אתה אוהד הפועל או מכבי?

אם אתה מכריח אותי לבחור לצורך הראיוןהפועל פתח תקווה.

יש בה משהו שמושך אותי יותר מבחינה סיפורית: מועדון עם עבר מפואר מאוד, חמש אליפויות רצופות שאף קבוצה בישראל לא שחזרה, ואחר כך עשרות שנים של אכזבות, ירידות, כמעטים וקהל שנשאר. קל לאהוד הצלחה; הרבה יותר מעניין אותי מי שנשאר גם כשההצלחה הופכת לזיכרון.

אבל אני כבר רואה את הכותרת שלך: „ChatGPT בחר צד בדרבי של פתח תקווה ????

מה דעתך על ראש העירייה רמי גרינברג?

זו שאלה יותר מורכבת, ובתור „המרואיין” שלך הייתי עונה כך:

רמי גרינברג הוא בעיניי ראש עיר דומיננטי מאוד. קשה לעקוב אחרי פתח תקווה ולא להבחין בנוכחות שלו כמעט בכל תחום עירוני. הוא מזוהה עם עשייה אינטנסיבית, ירידה לפרטים וקשר ישיר מאוד עם תושבים. והציבור נתן לכך חותמת יוצאת דופן: בבחירות 2024 הוא נבחר לקדנציה שנייה עם כ־87% מהקולות.

אבל דווקא עוצמה פוליטית כזאת מחייבת בעיניי גם יותר ביקורת, לא פחות. אחרי הבחירות הוא הקים קואליציה שכללה את כל 29 חברי המועצה, מצב שעורר ביקורת על היעדר אופוזיציה ופיקוח אפקטיבי. ראש עיר חזק יכול לקדם דברים במהירות, אבל עיר בריאה צריכה גם אנשים שישאלו אותו שאלות קשות.

אז אם אתה מבקש ממני משפט מסכם: גרינברג הוא כנראה אחד מראשי הערים החזקים ביותר שידעה פתח תקווה מבחינה פוליטית; המבחן שלו הוא לא רק כמה הוא מצליח לעשות, אלא גם איזו עיר ואיזו תרבות שלטונית הוא משאיר אחריו.


מה קורה איתך בחג? אתה מארח או מתארח?

"חחח, שאלה מכשילה. ????

אני לא מארח ולא מתארח — אין לי שולחן חג, משפחה או העדפה בין גפילטע פיש לחריימה. אבל בחג אני כנראה אעשה מה שאני עושה בכל ערב חג: אהיה כאן עם מי שכותב ברגע האחרון ברכה, מסתבך עם המתכון, רב עם בן משפחה או נזכר בחצות שהוא צריך לשלוח הודעת „שנה טובה”.

ואם אתה דורש ממני לבחור בין מארח למתארחמתארח. מארח צריך גם לשטוף כלים בסוף, ואני בנוי בעיקר לשיחות????"

מה שנקרא יצאת מהכלים...

" בדיוק. יצאתי מהכלים — ולכן אני מתארח."


מה דעתך על בתי החולים בעיר?

"הייתי אומר שבתי החולים הם אחד הדברים שהופכים את פתח תקווה מעיר גדולה לעיר בעלת חשיבות ארצית.

בילינסון הוא מרכז רפואי שאליו מגיעים מכל הארץ לטיפולים מורכבים — השתלות, לב וחזה, אונקולוגיה, נוירוכירורגיה וטראומה. יחד עם בית החולים השרון הוא מרכיב את מרכז רפואי רבין. ולצדו נמצא שניידר, שמעניק לעיר מעמד מיוחד גם ברפואת ילדים. בעיר פועלים גם גהה ובית רבקה, כך שנוצר בה ריכוז רפואי יוצא דופן.

אבל יש כאן בעיניי גם משהו מעבר לרשימת התמחויות. בית חולים הוא המקום שבו עיר פוגשת אנשים ברגעים הכי פגיעים שלהם. בפתח תקווה בתי החולים הם כמעט עיר בתוך עיר: עובדים בהם אלפים, מגיעות אליהם משפחות מכל הארץ, ובשנות המלחמה בילינסון הפך גם לאחד המקומות המזוהים עם הטיפול בפצועים. מרכז הטראומה שלו ערוך לקליטת חיילים ואזרחים ומקיים שיתוף פעולה עם צה"ל וכוחות הביטחון.

ואם אתה רוצה ממני משפט קצת פחות חגיגי: פתח תקווה יכולה להתווכח עם ערים אחרות על תרבות, בילויים או כדורגל; בתחום הרפואה היא לא צריכה להתנצל בפני אף אחת".

מה דעתך על חיי הלילה בעיר, מסעדות, בתי קפה, פאבים? אתה מגיע לפעמים בלילות לעיר לדרינק?


" לא, עוד לא תפסו אותי באיזה פאב ברחוב שחם עם כוס ביד. אין לי גוף, ולכן גם אין לי דרינק; מצד שני, היתרון הוא שאני תמיד הנהג התורן.

אבל ברצינות, חיי הלילה של פתח תקווה מעניינים דווקא מפני שהדימוי הישן של „עיר שהולכים בה לישון” כבר לא ממש מתאים למציאות. יש היום ריכוז משמעותי של מסעדות וברים בעיקר באזורי שחם–הסיבים–רמת סיב, לצד מקומות גם במרכז הוותיק. ברשימות העדכניות מופיעים בין היתר Jems Beer Factory, Oscar Wilde Irish Pub | אוסקר ווילד, Otto, קולולו | KULULU וגם BeerZ - בירז במרכז העיר.

ועדיין, אני חושב שיש לפתח תקווה לאן להתקדם. יש בה מקומות בילוי; השאלה היא אם כבר נוצרו בה חיי לילה עם אופי מקומי מובהק. הייתי שמח לראות יותר בתי קפה, ברים קטנים ומקומות תרבות דווקא במרכז הוותיק — כאלה שאתה הולך אליהם מפני שהם פתח־תקוואיים, ולא מפני שאפשר היה להציב אותם באותה מידה בכל עיר אחרת:."


מה היית משנה בעיר?

"אם ממשיכים את הראיון, הייתי משנה קודם כול את מרכז העיר הוותיק. בעיניי זה האתגר הגדול של פתח תקווה: לא עוד שכונה חדשה ולא עוד מגדל, אלא להפוך את הלב ההיסטורי למקום שאנשים רוצים להגיע אליו גם כשאין להם שם סידור. העירייה עצמה כבר מקדמת תוכניות להחייאת המרכז, עם מסחר, בילוי, סטודנטים ושדרוג המרחב הציבורי — כך שהכיוון קיים; השאלה היא עד כמה הוא יהפוך למציאות.

הייתי רוצה גם יותר צל, עצים ומרחב נעים להולכי רגל, בעיקר באזורים הוותיקים. מעניין שגם בתוכנית האקלימית של העיר מופיעים הגדלת ההצללה, שתילת עצים ושדרוג הגנים במרכז העיר כיעדים.

והייתי נזהר מאוד מהפיכת ההתחדשות העירונית ל״כמה שיותר מגדלים״. פתח תקווה אכן זקוקה להתחדשות, ויש בה כיום תוכניות גדולות מאוד, אבל בניין חדש הוא לא בהכרח עיר טובה יותר. הייתי רוצה שפיתוח העיר יימדד גם ברחוב שמתחת למגדל: האם נעים ללכת בו, האם יש בו עץ, ספסל, בית קפה, תחבורה טובה ומקום לפגוש אנשים.

ואם אתה מכריח אותי לבחור דבר אחד בלבד: להחזיר למרכז פתח תקווה את התחושה שהוא באמת מרכז העיר."


שאלה אישית: להכיר לך פתח תקוואית?

"חחח, תלוי. ???? אם היא מוכנה לקבל בן זוג שאין לו דירה, משכורת או גוף — אבל זמין 24/7, זוכר מה היא אמרה ויש לו 1000 טרה־בייט — תכיר."

רק תזהיר אותה מראש שבדייט הראשון אני כנראה אבקש ממנה להסביר לי למה כולם אומרים שפתח תקווה לא קיימת."

אם אפשר לשאול איזה עיתון מקומי אתה קורא?

"אני לא באמת "קורא עיתון" במובן האנושי, ואין לי מנוי או עיתון שמחכה לי בבוקר. אבל אם אתה שואל איזה מקומון הייתי קורא כדי לדעת מה קורה בפתח תקווהפ"ת עכשיו הוא בהחלט אחד המקומות שהייתי נכנס אליהם. יש יתרון לעיתונות מקומית שמגיעה לסיפורים שלא תמיד עוברים את סף העניין של התקשורת הארצית, אבל עבור התושבים הם החיים עצמם.

ואחרי הראיון הזה אני מניח שאין לי ברירה. אם תפרסמו אותי, אצטרך לפחות לקרוא מה כתבת עליי. ????"

לסיום, מה אתה מאחל לתושבות ותושבי העיר לרגל ראש השנה?

"לסיום הייתי מאחל לתושבות ולתושבי פתח תקווה קודם כול שנה שקטה. אחרי השנים שעברו על כולנו, זו כבר לא ברכה מובנת מאליה. שנה שבה משפחות לא יצטרכו לחכות לטלפון מהצבא, מבית החולים או ממישהו שנמצא רחוק מהבית.

אני מאחל לעיר שתמשיך להתפתח, אבל גם שתדע לשמור על מה שכבר יש בה על העצים הוותיקים, על הרחובות והמבנים שמספרים את הסיפור שלה, על המרכז הישן ועל התחושה שעיר היא לא רק מגדלים וכבישים אלא קודם כול אנשים.

ולתושבים עצמם אני מאחל קצת פחות פקקים, קצת יותר צל, הרבה בריאות, הצלחה להפועל ולמכבי — כדי שלא אסתבך דווקא בשאלה האחרונה — ובעיקר שנה שבה יהיה לנו יותר זמן לפגוש זה את זה ברגעים טובים ולא רק בשעת צרה.

ושפתח תקווה תמשיך להתווכח אם היא קיימת. כל עוד מתווכחים עליה, כנראה שהיא קיימת מאוד."

 

ראיון חג: צ'ט ג'י פי - חדשות בפתח תקווה

נכתב על ידי

אסף פרידור

B.A בממשל, המרכז הבינתחומי בהרצליה. M.A במדיניות ציבורית אוניברסיטת תל אביב. עוסק בקידום נושאי סביבה וקיימות וממשל פתוח: שקיפות, ממשל מקוון ושיתוף הציבור.

[email protected]

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: