תלמידים במסלול המראה
תוכנית הטיסה הייחודית בישיבת אמית אלירז בפתח תקווה עולה שלב: לאחר שהתאמנו בסימולטורים המדמים טיסות, התלמידים יעברו להכשרה מעשית בהטסת רחפנים • המטרה: לעבור את מבחני רשות התעופה האזרחית ולקבל רישיון מקצועי, שיסייע להם בהמשך הדרך בצה"ל ובאזרחות.
פורסם בתאריך:
בקשר נשמעות פקודות חדות, מד הגובה הדיגיטלי מטפס במהירות, ובקוקפיט המדומה נדרש ריכוז עילאי ועמידה בלחץ. למרות התחושה הריאליסטית והאווירה המתוחה, לא מדובר בבסיס חצרים של חיל האוויר וגם לא בטיסה אמיתית, אלא בסימולציית טיסה מתקדמת ומדויקת. זהו "חדר הטייסת" הייחודי הפועל בישיבת אמית אלירז בפתח תקווה.
כאן, בין עמדות סימולטור מקצועיות שנרכשו בעשרות אלפי שקלים לבין מערכות קשר תעופתיות, התלמידים עוברים מסלול הכשרה מובנה המדמה היבטים שונים מעולם הטיסה – החל מהטסת מטוסי ססנה קלים ועד לניווט מטוסי נוסעים גדולים.
התוכנית, שפועלת בישיבת אמית אלירז כבר מספר שנים, עולה כעת שלב ומרחיבה את הרכיב המעשי שלה לעולם הרחפנים והכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים). התוכנית החדשה, המיועדת בעיקר לחניכים שכבר השלימו בהצלחה את שלב הסימולטורים, מעבירה את בני הנוער מעולם ההדמיה הממוחשבת אל ההתנסות המעשית בתחום התעופה.
את תוכנית הרחפנים החדשה מוביל בהתנדבות סא"ל בדימוס משה אפשטיין, לשעבר טייס חיל האוויר. במסגרת התוכנית ילמדו החניכים במשך כחצי שנה חוקת טיס, מכניקה, מטאורולוגיה ותקשורת רדיו יחד עם טייסי חיל האוויר, ויתאמנו בתוכנות ייעודיות במטרה לעבור את מבחני ההסמכה של רשות התעופה האזרחית (רת"א) ולהוציא רישיון להטסת רחפן מסחרי.
"הכשרה זו תפתח בפניהם דלתות רבות, תאפשר להם להשתלב במערכים הטכנולוגיים והמבצעיים של צה"ל בעת גיוסם, ותעניק להם יתרון משמעותי בשוק העבודה האזרחי בעתיד", מסביר אפשטיין.
"הצבנו לעצמנו חזון ומטרה לעזור לתלמידים לשבור תקרת זכוכית ולהקנות להם ערכים מחד, ומקצוע מבוקש עתידי מאידך, אשר ביחד עם חיבור למספר ארגונים יאפשר קליטה של בוגרי התוכנית בעתיד. אני מאמין בחזון ובעיקר מרגיש שיחד עם הרב עופר, מנהל בית הספר, נהפוך ונעשה כל מה שדרוש כדי שהחזון יהפוך למציאות ודוגמה לבתי ספר רבים נוספים".
ראש הישיבה, הרב עופר ארן, המשמש גם כמדריך הראשי בתוכנית לצד קברניט פעיל המתנדב מחברת אל על וסא"ל בדימוס אפשטיין, מספר כי המיזם נולד מתוך חלום אישי ארוך שנים לשלב בין התשוקה שלו לתעופה לבין עולם החינוך וההוראה.
"אני מורה כבר עשרים וחמש שנה, ובמשך עשרים ואחת שנה חלמתי שאני אצליח ללמד תלמידים ידע ודברים שלומדים בכיתה, כמו מתמטיקה, פיזיקה ואנגלית, דרך עולם התעופה", הוא מספר.
בתוך מתחם הטייסת, הלימודים דורשים דיוק ותרבות תחקור קפדנית, בהשראת הנהוג בעולם התעופה הצבאי. "הרווח העיקרי הוא המיומנויות הנדרשות שהם רוכשים לחיים: עבודה תחת לחץ, עבודה בהצבת מטרות, עבודה בצוות והתמודדות עם כישלונות", מסביר הרב ארן. "מה קורה כשאני מתרסק בסימולטור ועוד פעם מתרסק? אחרי שמסיימים טיסה, מבצעים תחקיר מסודר: מה הצליח לי, מה לא הצליח לי, ואיך אני משפר לפעם הבאה. יש פה המון מיומנויות לחיים דרך עולם התעופה".
לדברי הרב ארן, אחת ממטרות התוכנית היא לחזק אצל התלמידים את תחושת המסוגלות ולפתוח בפניהם אפשרויות מקצועיות חדשות. "אנחנו מראים לתלמידים שהם מסוגלים ויכולים להגיע רחוק. המטרה שלנו היא לקחת בחור שבנסיבות אחרות היה פונה לעבודות פשוטות ומזדמנות, ולהציב אותו בחזית העשייה התעופתית. כשאנחנו מעניקים להם רישיון מקצועי והם מצליחים להטיס, אנחנו פותחים עבורם עולם שלם שבו הם יוכלו להשתלב ולעבוד בעתיד".
"המטרה היא לא רק חוויה והנאה", הוא מבהיר בהתייחסו למבחני רת"א. "החניכים עומדים בסוף הקורס עם רישיון רשמי. זה לא מבחן קל, הוא קשה מאוד וכולל המון מושגים מקצועיים שקשורים לעולם התעופה. השגנו תורמים שהביאו לנו סימולטורים מיוחדים רק כדי להתאמן על המבחן הספציפי הזה".
לצד הלימודים, הקורס כולל גם התנדבות ותרומה לקהילה. התלמידים צפויים ליישם את יכולות ההטסה שלהם בשטח, בין היתר באמצעות חיבור לארגוני הצלה דוגמת איחוד הצלה, במטרה לסייע באיתור נעדרים באמצעות רחפנים, וכן בהתנדבות בעמותות דוגמת "קו לחיים" לצורך צילום ועריכת סרטוני תדמית.
פרויקט הגמר של הקורס צפוי לחבר את התלמידים גם לעולם הצבאי: במסגרת הפרויקט הם ילמדו לבצע צילומי שטח מורכבים, לייצר מודלים תלת־ממדיים ולנתח קווי ראייה טופוגרפיים עבור יחידות צבא לקראת משימות מבצעיות.
"אנחנו רוצים לראות את התלמידים שלנו יצרניים, בעלי תפקידים בכירים, עובדים נכון בצבא ומשתלבים בתפקידים משמעותיים בחיל האוויר ובכלל התפקידים הטכנולוגיים", מסכם הרב ארן. "הפנייה לעולם הרחפנים היא ממש קפיצת מדרגה עבור הישיבה. יש לנו חזון ברור ויעדים ברורים, ואנחנו יודעים בדיוק לאיפה אנחנו רוצים ללכת".


תגובות