מתי היא חוזרת?
ראיון שנעשה ב-3/1/2025 עם חנה כהן דודתה של ענבר הימן ז"ל שנחטפה ונרצחה - הקרב שלהם לא מסתיים עד שענבר לא מובאת לקבר ישראל. ענבר ככל הנראה לא צפויה להיכלל ברשימת החטופים שישוחררו בפעימה הראשונה. ראיון מטלטל.
פורסם בתאריך: נכתב על ידי:
יש עיסקה. באופן מרגיז נדחית היא, מסיבות קואליציונית פוליטיות ליום שני.
השקט עוטף את כולם, מחד התרגשות גדולה שכן כל חטוף/ה שחוזר הוא קיום, זכות וחובה מוסרית שלנו כעם. ובכל זאת, רגע לפני, פתח תקווה עוצרת נשימה ומתפללת להשבתה של ענבר היימן - מעט שקט למשפחתה.
פרסמנו מספר כתבות על ענבר היימן ז"ל שנחטפה ממסיבת הנובה בתקווה שתשוחרר מהשבי ותשוב לביתה בחיים ובמהרה.
למרבה הצער הרב, כפי שדיווחנו, משפחת היימן קיבלה את הבשורה המרה שענבר נרצחה בשבי ועד היום גופתה מוחזקת בעזה ע"י החמאס.
אם ענבר הייתה בחיים, היא הייתה חוגגת ביום חמישי האחרון (שלשום) את יום הולדתה ה-20.
בשבוע שעבר דיווחנו על כך שסבתא של ענבר נפטרה, במשפחה אומרים שהיא נפטרה משברון לב.
לאחרונה דודתה של ענבר (אחותו של חיים אביה של ענבר) חנה כהן עלתה לכותרות בעקבות ביקוריה בכנסת ודבריה הנוקבים כלפי השרים: ישראל כץ' ובצלאל סמוטריץ' שאמר לה בפגישה סגורה שהוא לא מחזיר חללים.
שוחחנו עם חנה ב-2/1/2025 בטרם חלה התקדמות בעסקת החטופים:
ראיתי אותך אותך לפני מספר חודשים בוועדת הכנסת ויו"ר הועדה דוד ביטן קטע אותך ולא אפשר לך לדבר ואני הייתי שמח לאפשר לך לדבר ולהגיד את כל מה שתרצי.
יפעת הימן אמא של ענבר ז"ל אמרה לי שאת לביאה, התרשמתי שזה נכון מה דעתך?
"לדעתי היא הלביאה האמיתית. לא יודעת, אני רק יודעת שאני נלחמת להחזיר את הילדה, איך שתכנה אותי, תכנה אותי. אני במלוא המרץ והכוח ואני מטעינה אותי כל יום, אני ובעלי מתעוררים בבוקר אך ורק כדי להחזיר את ענבר הבייתה. זו המשימה שלנו.
עזבנו מקומות עבודה, אנחנו מגוייסים לזה באופן טוטאלי.
בעלי עבד בהייטק, אני עבדתי כרכזת באלו"ט - עזבנו מקומות עבודה כדי להחזיר את ענבר אני חושבת שהיא ראויה לכך, שילחמו לחזרתה, המלחמה הזו היא הרבה יותר קשה. מה עוד שהיא ושאר החללים הפכו לשקופים.
לא כל כך מדברים עליהם, בוא נאמר שרוב השיח הוא על החטופים בחיים, על הסכנות שנשקפות שלהם הם.
יצא עכשיו דו"ח של משרד הבריאות ונשלח לאו"ם.
למה לא הכניסו לדוח הזה את הסכנות שעלולות להיות שלא נמצא את החללים, שאין עליהם את המודיעין ואלו שרצחו אותם לקחו איתם את הסוד לגיהנום? למה לא חקרו מה עוברת משפחה של חטוף שנרצח? שזה שתי טרגדיות בפעימה אחת....
למה לא חקרו את זה? למה לא נתנו על זה את הדין?
מאז שנכנסתי ולחמתי במלוא הכוח שאין לי, הבאתי אותם לכותרות, רק לאחרונה ההורים של יפעת קיבלו במה בטלוויזיה בערוץ 12. מטה משפחות החטופים למעשה חסם אותם שם.
יפעת הגיעה לתכנית שסידרתי לה ואז היא ראתה את אופירה, יזמה איתה שיחה וסידרה את זה. אבל המטה תמיד שם אותנו בצללים.
בפרונט תמיד המשפחות של החטופים החיים, לא מייצגים את כל המשפחות, זה חבל לי, זה כואב, זה עצוב".
אולי זה החולי של האופי הישראלי שבכל קבוצה אנחנו יודעים להתפצל.
"אנחנו טובים בלמגר את הקבוצה השניה. זה כמו אברה מנגיסטו והחטופים שהם בני מיעוטים, רון ארד, גולדין ואורון שאול, זה לא מזיז לאף אחד כי הם הפכו לשקופים.
ואני לא רוצה שיקרה דבר כזה, אני רוצה שכולם יחזרו הביתה כולל החללים. אי אפשר להפקיר אותם שם. זה לא מוסרי ולא בסדר.
הם שילמו את המחיר היקר ביותר, אנחנו שילמנו את המחיר היקר, למה לשים אותנו בין הצללים".
איך את מנהלת את המאבק? מה הן דרכי הפעולה.
אני עולה לכנסת פעמיים בשבוע.
למדתי שכדי שישמעו אותי ויקשיבו לי צריך לייצר פרובוקציות. לא לנבל את הפה אבל אני מדברת איתם בצורה שלא משתמעת לשני פנים ומאשימה אותם במחדל שהיה וזאת האמת.
אני חושבת שעשיתי שינוי רציני, כי תמיד קוראים להם גופות והיום קוראים להם חללים וזה שינוי רציני שעשיתי. לפני יומיים היינו חיים ואני אצל השר סמוטריץ' והוא דיבר בצורה מאד מאד פוגענית כלפנו. הוא לא מוכן להחזיר חללים בעסקה ואם זה יהיה זה לא יהיה בכל מחיר, הוא רק שכח דבר אחד, מדובר באנשים שנחטפו במשמרת שלו.
על הפקרה משלמים בכל מחיר.
לילדה שלנו היה חיים מלאים, הם הפקירו אותה והם צריך לשלם ולהחזיר אותה הבייתה, אבל הוא לא מוכן לעשות את זה.
הוא בא להוזיל את חיי החללים, להפוך אותם לאפס.
וגם הגברת סטרוק אמרה לי את אותו הדבר, היא אמרה לי בפירוש: חללים לא משלמים עליהם מחירים.
אבל הם לא הבינו שלא מדובר בחללים, מדובר באנשים שהם הפקירו והם הגישו אותם כפתיון לאויב ויש להם משקל כבד מאוד ברצח שלהם. מה זאת אומרת שלא ישלמו כל מחיר? מצידי שישלמו את כל פתח תקווה. אני מקצינה כמובן. מה זאת אומרת? ואני עולה ומבהירה להם זאת לא גופה, היא ילדה שלנו, היא חלק מאיתנו. היא צריכה לחזור בעסקה בדיוק כמו שמחזירים את החיים.
יש פה פער בינך לבינה ובינך לבין סמוטריץ. את רואה את זה בצורה אנושית, כמו שצריך והם רואים את זה בצורה אסטרטגית כשענבר היא כלי משחק...
בידיהם, כן! בפירוש. בפירוש. הוא אמר במשמרת שלי הם לא יחזרו תמורת כל מחיר. הוא רק לא מבין שאני אציק לו כל הזמן ולא ארפה ממנו. אני לא מתכוונת פה לוותר.
שאלת אותו מה הוא היה עושה אם היה עושה אם היה מדובר פה בילדים שלו?
שאלתי אותו, כן, שאלתי אותו בצורה אחרת, שאלתי ״להורים שלך יש קבר? וזה עושה לך טוב כשאתה עולה אליהם? מה היה קורה אם לא היה להם קבר?״ אז הוא אמר ״לא לא, אני לא אומר שלא צריך להיות קבר״ הוא התחיל להתגונן ואז חיים אמר אתם הפקרתם את הילדה שלנו״ אז הוא התגונן ואמר ״אנחנו לא הפקרנו אותה. מדינת ישראל לא הפקירה אותה״. אז שאלתי אותו אם הילדה שלננו נכנסה לקטוף תותים בעזה כי זה לא מה שידוע לי.
את יודעת שהוא גם אמר שהוא לא הכיר את המושג נוחבה עד לאחרונה, שהיה מאוד שגור במערכת הביטחון לפני ה7.10
כן, זה לא ידעתי, לא שמעתי. הוא עושה דברים חמורים.
החשש שלי שהם ישאירו את החיילים לסוף העסקה ולא ימצאו אותם כיוון שהמחבלים שמחוסלים יקחו את הסוד איתם לגיהנום.
ויש המון חללים שם. אז מה אתם מתכוונים לעשות, לא הבנתי? אז הוא אמר לי אני אוציא אותם במבצעים״.
אמרתי לו זה נשמע לך שפוי? איזה מבצעים אתה הולך לעשות? איך אתה תמצא אותם במבצע? איך? מי יגיד לך איפה הם בכלל? זה נורא. זאת מציאות נוראית. לא מספיק שאנחנו קיבלנו מכה כל כך קשה, גם לא מחזירים לנו את הילדה לקבורה.
אני אומרת לך, אני לא יודעת מה להגיד אפילו. אבל אני אומרת לך שאני לא אכנע. אני יודעת את זה.
מה את אומרת על כך או מרגישה לגבי כך שהם מתחמקים מוועדת חקירה ממלכתית? אולי הם חותרים לעשות ועדה מטעם...?
כן, בהחלט כן. הם מתחמקים. אם הוא בא ואומר לי משפט ״לא, אנחנו לא הפקרנו״, אז מה זה אומר? זה אומר הכל. זה אומר שהוא מנסה לנקות את עצמם מכל אשמה. עכשיו אני לא אומרת שרק הם אשמים. יש פה המון גורמים שאשמים במחדל אבל בהחלט יש להם חלק. הם מנהיגים את המדינה וזה קרה במשמרת שלהם! אי אפשר להגיד שאין להם חלק, אתם לא יכולים לנער את עצמכם מזה. אי אפשר. אבל זה ייחקר. זה ייחקר בצורה הטובה ביותר לדעתי כי אנחנו לא נשתוק.
הייתה שיחה עם שר הביטחון? רה״מ?
הייתה לנו שיחה עם ראש הממשלה, היינו שתי קבוצות שנכנסו לראש הממשלה. לנו הוא אמר שיש כל מיני אופציות שעומדות על הפרק. הוא לא דיבר על סיום המלחמה, נהפוכו, הוא טען שהמלחמה חייבת להימשך עד הכרעת חמאס ואני באמת לא יודעת איך זה מסתדר עם הדרישה של חמאס לסיים את הלחימה ולצאת מעזה ועם הדרישה של רה״מ להמשיך את הלחימה. מה שכרגע הוא רוצה לעשות זה להוציא קומץ קטן של חטופים ולקרבן שיבעים.
יש כל מיני עתירות של משפחות של ילדים שהאבות שלהם נמצאים בשבי ורוצים להוציא אותם, משפחות של חיילים פצועים שדורשים להוציא את החיילים שלהם ואני לא יודעת באמת איפה הילדה שלנו נמצאת כי היא לא הייתה חיילת, לא הייתה בשום שירות של מדינת ישראל, היא הייתה אזרחית שהלכה להתנדב במסיבת הנובה ונחטפה מתוך שטחה הריבוני של מדינת ישראל כשהיא בורחת שלוש שעות, זועקת לאלוהים לעזרה, בוכה, ואף אחד לא היה שם להציל אותה. שלוש שעות! אז איך אנחנו נקרא לזה אם לא מחדל?
והחוצפה הכי גדולה זה שהם הפקירו אותה פעם והם מפקירים אותה ואת המשפחה שלה פעם שניה. אני לא יודעת איך לקרוא לזה. בהתחלה זו הייתה הפקרה והיום זה פשע. זה פשע כלפי המשפחה שלי, זה פשע כלפי ענבר. איפה החירות של אדם להיקבר בכבוד בארץ מולדתו? איפה? זרקו אותה שם כמו שק תפוחים לתוך בור, אפילו לא הספידו אותה. גם נרצחה באכזריות, גם נזרקה לתוך בור בצורה ברוטלית, גם רקדו סביב הגופה שלה, גם חוררו אותה בכדורים…
איפה החמלה של מדינת ישראל להחזיר לנו את הילדה האומללה הזו? שלפחות נזכה לקבור אותה כמו שמגיע לה? אנחנו איבדנו את כל הערכים שלנו כעם יהודי. איבדנו אותם. הלכנו לאיבוד. אני אומרת לך, אני כל כך מאוכזבת מהמדינה. המדינה בגדה במשפחה שלי והיא ממשיכה לבגוד בה. זה נורא. אני מרגישה ממש חסרת אונים.
איך נודע לכם על כל העינויים שהיא עברה לפני שרצחו אותה?
יש מודיעין, אנחנו לא יודעים היכן היא נמצאת, אבל יש מודעין.
אני לא יודעת אם ראית את התמונה של חיים הימן עומד מול וועדת הכנסת בזמן שהם הביאו את נתניהו ממיטת חוליו להצבעה, היה שם מעין קרקס וחיים עמד עם תמונה של ילדה שקופה והפצנו אותנו בכל הרשת החברתית, איך הפכנו לשקופים, איך הפכנו לחסרי אונים, איך הפכנו לבודדים בתוך המערכת ונתניהו כל הזמן אומר למקסם את החיים, להציל כמה שיותר חיים, אבל הוא לא מבין שהמשפחה שלי בקריסה נפשית, הוא לא מבין שהמשפחה שלי בקריסה נפשית, הוא לא מבין שמי שהופקר הוא חייב להחזיר אותו עכשיו.
נשמעה טענה שהוא אמר לקבוצה אחת דבר אחד ולפורום תקווה דבר שני..
נכון. שמענו על עסקה חלקית, שמענו שיש כל מיני עסקאות על הפרק, אבל לא דובר על עסקה כוללת כי לא מפסיקים את המלחמה. רב הנסתר על הגלוי, אנחנו לא יודעים בכלל מה הולך להיות ומי הולך להשתחרר, לי יש חשד גדול שבזה שהוא מבקש את רשימת החטופים החיים, הוא מתכוון לשחרר אנשים מסוימים.
איפה האמרה שנאמרה בעבר – נוציא את מי שאפשר? לאן היא נעלמה, זה בסדר לקבל רשימות, אבל בד בבד אני רוצה לדעת איפה הילדה שלי נמצאת, למה רק של הרשימות של החיים? עד כדי כך הילדה שלנו הפכה לסוג ב'. אני לא מבינה".
מה את עונה לאלו שאומרים לך: אנחנו לא נגד לשחרר גם את החללים, אבל קודם כל צריך לשחרר את החיים, הם בכל זאת חיים?
קודם כל מאחורי כל חטוף חלל עומדת משפחה, היא חלק מאיתנו, היא לא גופה, היא הילדה שלנו ואנחנו צריכים לתת לה את הכבוד ולהחזיר אוותה.
דבר שני חללים לא מייצאים, מביאים, כבר כיום לא יודעים איפה רובם נמצאים יש חלק שטמונים בקירות, יש חלק כאלו שאין לגביהם בכלל שום מידע. היעלה על הדעת שאנחנו נייצא 50 רון ארדים? זה נשמע בסדר? איך משפחה יכולה לחיות עם מידע כזה. אנחנו נרצחים עם ענבר כל יום,.המשפחה שלי היא מקרה הומינטרי, תצילו את אמא שלה, לא צריך להציל אותה? אמא שלה לא במצב טוב.
לא צריך להציל את המשפחה שלי?
לכן אני אומרת, צריך להוציא את כולם, את כולם.
מה התכנון הלאה איך את מתכוונת להמשיך את המאבק?
אמשיך לעלות לכנסת, אמשיך להופיע בתקשורת למי שיתן לי במה.
אמשיך את המאבק לפי התפתחות הדברים.
כולם תולים תקוות בטראמפ, בוא נראה, אבל זו בושה שצריך לבוא לטראמפ שיסדר לנו את העניינים...
את יודעת שגרים בפתח תקווה שרים וחברי כנסת.
"הייתי בשבוע שבר מול השר ארבל, כרזתי לו שאני רוצה את הבת שלנו, אמא שלה רוצה קבר לילדה שלה.
הוא יצא לחלון להדליק נרות חנוכה ואמרתי לו שאנחנו מדליקים נרות נשמה, לא מדליקים נרות חנוכה".
השר התייחס?
"לא, לא ירד אלינו.
דייוחנו שהייתה הפגנה מול שר הבריאות בוסו וגם חבר הקואליציה ח"כ חנוך מילביצקי הוא תושב העיר.
"אני רוצה לארגן הפגנה מול הבית של השר סמוטריץ', הוא זה שתופס את נתניהו ומשפיע עליו".
יש עייפות כבר מכל המסע הזה ובכלל מהטרגדיה שפקדה אותנו, זה מתייש, זה שובר, זה הורס את הבן אדם.
האם את חושבת ומאמינה שראש הממשלה באמת ובתמים מעוניין לשחרר אותם וזה מה שמנחה אותו, או שמה שמנחה אותו אלו אינטרסים אחרים, אישיים, אם זו העמדה שלו מול המשפט שמתנהל נגדו, אם זו שרידות הקואליציה שלו, את מאמינה שהוא רוצה ויכול לשחרר אותם?
"אני אגיד לך, אני רוצה להאמין שהוא מונע ממניעים טהורים של לשחרר אותם, יחד עם זאת אין לי ספק שהוא מושפע מסמוטריץ' ומכל מיני קיצוניים שנמצאים בממשלה שלו, אי אפשר לשלול את זה.
אני חוששת שישוחררו 30 הומינטריים ואת ה-70 נחפש בדורות.
חוששת שלא נמצא חצי מהחללים ואני שואלת איך משפחה יכולה לחיות כך? החללים יעלמו ואנחנו נעלם איתם אז אנחנו עוסקים מצד אחד בהצלת חיים נכון, אבל מצד שני אנחנו מפקירים חיים של משפחות – האם לא צריך לראות כמקשה אחת?.
אסיים בכך שאני מסכים עם יפעת הימן שאת לביאה ואני מאחל לכם שתהיו חזקים ושנקבל בשורות טובות.

נכתב על ידי
אסף פרידור
B.A בממשל, המרכז הבינתחומי בהרצליה. M.A במדיניות ציבורית אוניברסיטת תל אביב. עוסק בקידום נושאי סביבה וקיימות וממשל פתוח: שקיפות, ממשל מקוון ושיתוף הציבור.
תגובות