האוניברסיטה הסינית שהוקמה בפתח תקוה סגרה את שעריה
צוות ההוראה חזר לסין.
פורסם בתאריך:
לאחר שראש העירייה רמי גרינברג הודיע בגאווה רבה על פתיחת מוסד אקדמי בעיר, פרי שיתוף פעולה עם סין - האוניברסיטה הסינית הראשונה שהיא שלוחה של אוניברסיטת UIBE מבייג'ין נפתחה בפתח תקווה.
העירייה הקצתה שטח יקר, רחב וירוק ברחוב מגשימים בקרית מטלון בעיר.
השלוחה אף קיבלה את אישור המל"ג (המועצה ללימודים גבוהים בישראל) שהכירה בה כמוסד להשכלה גבוהה.
בשלוחה הסינית בפ"ת למדו יחדיו סטודנטים סינים וישראלים ולימדו בה מרצים סינים וישראלים.
לאחרונה, השלוחה סגרה את שעריה, לאחר ששמונת המרצים הסינים (שישה פרופסורים ו-2 מורות) וכן, הסטודנטים שהגיעו מסין כדי ללמוד בפ"ת, לצד סטודנטים ישראלים, עזבו את ישראל ושבו לסין כאשר אין בכוונתם לחזור.
משמעות הדברים היא שלאחר ההשקעה הרבה, הן מצד עיריית פ"ת שהיקצתה שטח רחב לאוניברסיטה ולמכון מחקר שהיה צפוי לקום והן מצד נשיא השלוחה אלוף במיל' מתן וילנאי שיזם את פתיחת המוסד לאחר שסיים את כהונתו כשגריר בסין, השלוחה עומדת בפני סגירה.
אמנם, טרם נמסרה הודעה רשמית על סגירה ועל הסיבה הרשמית לסגירת האוניברסיטה, אך הדברים נמסרו בע"פ באחת מהאסיפות במקום וכאמור הפרופסורים שהגיעו במיוחד ללמד בישראל, שבו לארץ מולדתם.
ההשערה הרווחת לגבי הסיבה לעזיבת המרצים והסטודנטים הסינים, נעוצה במלחמת חרבות הברזל שמתנהלת כבר קרוב לשנה ובעמדה המיליטנטית של הממשל הסיני נגד ישראל.
יצויין כי אוניברסיטת UIBE - The University of International Business Economics בסין שהקמפוס בפ"ת הוא כאמור שלוחה שלה, נחשבת לאחת מהמוסדות האקדמיים המובילים בסין ומדורגת ראשונה בתחומי הניהול, הכלכלה והיחסים הבינלאומיים.
כדי להבין טוב יותר, מדוע האוניברסיטה נסגרת, שוחחנו עם נשיא האוניברסיטה אלוף במיל' מתן וילנאי שסיפר:
"הרעיון של האוניברסיטה לא היה להקים עוד אוניברסיטה בישראל, אלא להקים אוניברסיטה סינית, שיש בה סטודנטים סינים סדר גודל של בין שליש ל-50 אחוז ויש בה מרצים סינים, זה היה הרעיון.
והתחלנו עם קורס מנהל עסקים, קורס קטן וצנוע והתכוונו להתפתח הלאה.
אני חייב להגיד לך שמי שעזר לנו מאד ושיתף פעולה באופן מלא זה עיריית פתח תקווה, ראש העירייה תפס את הרעיון ואת חשיבות העניין, גייס את העירייה כפי שהוא יודע לעשות והעירייה עזרה לנו מאד.
הגורם היחידי בארץ שעזר לנו זה הם. יש לי רק מילים טובות עליהם.
ברגע שפרצה המלחמה הפכנו מבחינה בינלאומית להיות לאזור מלחמה והסינים לא מוכנים להימצא באזור מלחמה והם פשוט קמו ועזבו אותנו. פיזית, הפרופסורים עזבו חזרה לסין. למה הם עשו את זה?
הם חשבו שבגלל שיש מלחמה זה מקום מסוכן להיות בו ולכן הם חזרו הבייתה, את זה אני אפילו מוכן להבין, אבל לאחר מכן, שהעניינים נרגעו כשהדברים התבררו והשטח רגוע ואין שום סיבה לפחד להיות בפתח תקווה יותר ממקומות אחרים, לא הצלחנו להחזיר אותם בחזרה, דיברתי עם השגריריות הסינית, נפגשתי עם השגריר שלוש פעמים שזה לא עסקו באמת. אמרנו לו שזה הפרויקט הכי יפה והוא הולך לאובדון בתקופת כהונתך, הוא ניסה לעזור ואני לא חושב שזו הייתה הוראה מלמעלה, ברור לי שבשלב הראשון זו הייתה בהלה שהם נמצאים באזור מלחמה. וזה היה מפחיד אבל אחרי זה לא הצלחנו לשכנע אותם בשום צורה לחזור.
השנה הראשונה שלנו שהתחילה לפני שלוש שנים סיימה בחודש יולי כבר. הם עשו את כל התכנית ואת מה שתכננו באופן מלא.
השנה השנייה התכנית שלה לא נפגעה ועשו את כל מה שהם צריכים, הם מתחילים באוקטובר את שנת הלימודים עם סמסטר בארץ ואחרי זה הם מתחילים סמסטר בחול.
למעשה שני המחזורים האלו הראשון והשני לא נפגעו, רציתי רק שהסטודנטים לא ינפגעו והשנה היחידה שנפגעה זו השלישית עובדים לפי התכנית והם יוצאים בקיץ בסמסטר קיץ בסין ולמעשה שליש מהם ממשיך ללמוד באוניברסיטת האם בסין".
הסטודנטים ישראלים?
"כן, יש הרבה סטודנטים ישראלים בסין, זה לא חריג. זה המטרה, שהם ילמדו את העניין הזה בצורה עמוקה וחלק מהם נשאר בסין. הם יצאו וחזרו מסין לפני שבוע-שבועיים וגמרו את הסמסטר.
הסיפור הוא שהנהגת האוניברסיטה בבייג'ין, אוניברסיטת האם, לא הבינו את גודל האירוע של אוניברסיטה סינית בישראל.
הם לא תפסו את גודל האירוע, אנחנו בארץ התקדמנו מאד.
קיבלנו אישור מהמל"ג, קיבלנו שטח קרקע מעיריית פ״ת לבניית קמפוס, רמי היה בסדר גמור גם בעניין הזה והיינו בתנועה קדימה וזה היה פנטסטי. ברגע שהשיתוף פעולה עם הסינים נעלם, לא יכולנו להמשיך, היינו עושים רמאות עם עצמנו. ולכן החלטנו בלב כבד שאנחנו סוגרים".
האוניברסיטה נסגרה?
"למעשה, הסטודנטים של השנה הנוכחית סיימו ועכשיו הם מתפזרים ולא גייסנו את השנה הבאה. והשנה הקרובה (השנייה) סיימה סמסטר ראשון עכשיו בארץ, יצאו לסין לפי התכנית המקורית והם לא יפגעו גם, שני המחזורים האלו יעשו את התכנית כפי שהתכוונו שתהיה. זה המצב. זה הכל לדעתי בגלל חוסר הבנה של הסינים את גודל האירוע ואת חשיבותו, הם פשוט לא חזרו לכאן ואנחנו רק יכולים להצטער על כך".
מי שהתחיל את המהלך זה הסטודנטים והמרצים שנבהלו מהמלחמה, הם חששו לחייהם.
"כן, יכולתי להבין את זה. אבל אף אחד לא יכול היה לצפות את זה. האמת היא שלגבי העניין הפוליטי של יחסי סין-ישראל, היחסים עכורים, אם פעם ואני אומר לך את זה בתור שגריר ישראל בסין, פעם זה היה על כבוד, היום זהמבצ אחר לגמרי, אני כבר לא נמצא שם אבל אני קולט שהאנטישמיות הולכת ומתגברת שם ברשתות כל הזמן, דבר שבזמני כשגריר לא היה עולה בכלל על דעתנו שתהיה תופעה כזאת.
אבל הסינים הם חלק מהציר של איראן ורוסיה שהם נגד ישראל. הבנייה בארץ היא סינית, פועלי הבניין בארץ הם סינים. הפרוייקטים בארץ כרגע ממשיכים איתם. המשקפיים של המכולות שנכנסות לארץ הם סינים, הם רואים את כל מה שבמכולה עד לרמה של מסמר. עכשיו צריך היה עוד משקפים לעזה, וגם הם סינים והתמפעלים שלהם הם גם סינים.
בסין הכל יורד מלמעלה, אין שום חשיבה מתחת לזה, אלה הכל פקודות מבייג׳ין ולכן אין יותר מדי עצמאות בדרגים הנמוכים יותר, לפי דעתי, בעניין האוניברסיטה זה כן יכול היה לפעול אחרת אבל הם החליטו שהם לא עושים את זה בגלל שזה לא כבוד להיות בקשר עם ישראלים, מאז שפתחנו את האוניברסיטה זה השתנה ברמה קטגורית".
מדוברות העירייה נמסר. "עיריית פתח תקווה פועלת לעידוד כניסתם של מוסדות אקדמיים לעיר, ולראיה ההסכם העקרוני שנחתם לאחרונה עם אוניברסיטת תל אביב לטובת הקמת בית ספר לרפואה בעיר, וכן הפעילות האקדמית של אוניברסיטת אריאל בחוות אטינגון המחודשת, הרחבת הפעילות של מכללת פתח תקווה ושיתופי פעולה נוספים עם מוסדות אחרים. המוסד המדובר הינו מוסד עצמאי, וההחלטות שהובילו לסיום פעילותו הן לכאורה לא מקצועיות. הנושא פורסם בהרחבה בכלי התקשורת הארציים. כמו כן, עצם היוזמה לפתוח אוניברסיטה סינית בעיר היתה כמובן מבורכת. שכן, כל בר דעת מבין כי שיתוף פעולה עסקי ואקדמי עם מעצמה כמו סין, מהווה ערך מוסף לסטודנטים המבקשים לקדם עסקים ויוזמות בינלאומיות ובין המדינות עצמן.
הסטודנטים שגמרו את שנה ג' בעצם נמצאים כרגע לקראת סיום חובותיהם האקדמיות. מיד כשייסימו יהיו זכאים לתואר.
הסטודנטים שגמרו את שנה ב', לפי התוכנית צריכים להשלים תזה ואז לנסוע לסין לסמסטר ושם לסיים את התואר אז זה קורה ממילא בלי קשר לסגירה או לא. הסטודנטים שגמרו את שנה א' כחצי מהם עברו להמשך לימודים באוניברסיטת האם. והחצי השני החליטו להמשיך את לימודיהם במוסדות לימוד אחרים."
תגובות