דלג לתוכן העמוד דלג לחיפוש באתר דלג לתפריט האתר

לפרסום חייגו: 03-9290020

צרכנות בפתח תקווה

צרכנות פתח תקווה

חלב על הזמן

כמה חלב צורך הישראלי מדי שנה בממוצע? בכמה עולה הצריכה לקראת חג השבועות? כמה חלב רפת אחת מפיקה? ומה קורה בשוק תחליפי החלב?

פורסם בתאריך:


אין ספק שחלב הוא אחד מסימני החג המובהקים של חגיגות חג השבועות. ואכן, יש לנו במה להתגאות כי תנובת החלב לפרה בישראל ממשיכה להיות מהגבוהות בעולם! 

על פי נתוני מועצת החלב, המבוססים על נתוני ספר העדר, בשנת 2021 התנובה הממוצעת לפרה עמדה על כ-11,642 ליטר, המהווים כ-32 ליטר ליום(!!!). עוד עולה, כי מספר הרפתות בארץ עמד בסוף 2021 על 686, לעומת 954 בסוף שנת 2011, ולעומת 1,321 יצרנים בשנת 2000, ירידה של 28%  בהשוואה לשנת 2011, וירידה של 48% ביחס לשנת 2000. בנוסף, הרפתות יעילות יותר, משנת 2011 ועד היום, הייצור הממוצע לרפת עלה ב-60%, מ-1.403 מיליון ליטר ל-2.245  מיליון ליטר. 


וכמה חלב שותים פה? הצריכה הישראלית התאפיינה בירידה בביקוש לחלב ולמוצריו מייצור מקומי של 0.7% בשנת 2021, לעומת 2020. הצריכה מחושבת לפי שווי ערך חלב נוזלי מייצור מקומי. במונחים של צריכה לנפש חלה ירידה של כ-2.3%  בין שנת 2020 לשנת 2021. הצריכה לנפש של מוצרי חלב מייצור מקומי נחלקת בישראל לחלב שתייה ומשקאות– כ-49 ליטר, מוצרי חלב נוזליים (תוצרת חלב ניגרת) ומעדנים – הנאמדים בכ-21 ליטר, גבינות לבנות– כ-12 ק"ג (השקולים לכ-50 ליטר) וכ-5 ק"ג של גבינות קשות (השקולים לכ- 45 ליטר). הצריכה השנתית של מוצרי חלב מחלב צאן (עזים וכבשים) שקולה לעוד כ-2.5 ליטר לנפש.


עוד מוסיפים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר כי בשנים האחרונות, ענף החלב בישראל עובר שינויים רבים שחלקם קשורים לתהליכים המתרחשים בארץ, וחלקם קשורים לשינויים גלובליים בענף החלב, כגון: שינוי במחירי גרעיני מספוא מיובא (על רקע הימשכות הלחימה בין רוסיה ואוקראינה), ומחירי מספוא מגידול מקומי ובמחירים הבינלאומיים של אבקות חלב וחמאה תעשייתית, שינויים בשערי החליפין ושינויים אקלימיים, המובילים להתחממות גלובלית הפוגעת בתפוקת החלב. הפרה רגישה לעומס חום  (עומס חום = מדד המשלב את הטמפרטורה עם הלחות היחסית) ותנובות החלב ונתוני הפוריות יורדים ככל שעומס החום עולה, ההתחממות דורשת מאמצים והשקעות לצינון וקירור הרפת והפרה לשמירה על תפוקת החלב.


כמו כן, בעשורים האחרונים או עדים למגמה גלובאלית של עלייה בצריכת תחליפי חלב על בסיס מוצרים שונים, לרבות סויה, אורז, שיבולת שועל ועוד. כך, לפי נתוני משרד החקלאות, בין השנים 2020-2005 חלה עלייה של כ-300% בצריכת תחליפי חלב לנפש ברשתות השיווק בישראל. בשנת 2020 נצרכו בישראל 24.5 מיליון ליטר של משקאות תחליפי חלב, המהווים כ-8% מהצריכה הכוללת של חלב וניגר ותחליפיו. מדובר בעלייה חסרת תקדים של כ-40% במכר הקמעוני (צריכה) של תחליפי החלב בישראל, בתוך שנה אחת בלבד (2020-2019).  במשרד החקלאות מדגישים כי חלק מהעלייה במכר בשנה זו הייתה  בשל עלייה הכללית בצריכה הביתית של מזון בתקופת משבר הקורונה שחלה בשנים אלו.


אז כמה ליטר חלב צריך כדי לייצר את מוצרי החלב? כדי לייצר ק"ג אחד של גבינה קשה, כדוגמת: גבינה צהובה, נדרשים 10-9 ליטרים של חלב גולמי, כדי לייצר ק"ג אחד של גבינות רכות, כדוגמת: קוטג', גבינה לבנה, צפתית או בולגרית, נדרשים 5-4 ליטרים של חלב גולמי, וק"ג אחד של יוגורט או חלב ניגר מייצרים מליטר אחד של חלב גולמי. 


מניתוח החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות עולה כי סך הערך הכספי של המוצרים שמיוצרים מתוצרי הרפת, קרי "מוצרי חלב ותחליפיו" ו"המעדנייה החלבית" ברשתות השיווק, עמד בשנת 2021 על כ-9.2 מיליארד ₪. המכירות השבועיות של קטגוריית "מוצרי חלב ותחליפיו" בשבוע ממוצע עמדו על כ-158 מיליון ₪ ושל ה"המעדנייה החלבית" על כ-19 מיליון ₪. בשבוע שלפני החג בשנת 2021 עמדה צריכת מוצרי החלב ותחליפיו ברשתות השיווק על כ-262 מיליון ש"ח עלייה של פי 1.7 ביחס לצריכה שבועית ממוצעת בשנת 2021. בקטגוריית "מעדניה חלבית" עמדה הצריכה על כ-37 מיליון ש"ח, עלייה של פי 2 ביחס לצריכה ממוצעת בשנת 2021. על פי נתוני רשתות השיווק המוצרים בהם חלה העלייה המשמעותית ביותר בערך הכספי לקראת חג השבועות הם שמנת מתוקה, הגבינות המיוחדות, גבינות מלוחות, גבינות שמנת וגבינות לבנות. בשבוע שלפני חג השבועות בשנת 2021 הערך הכספי של שמנת מתוקה עלה פי 3.4 גבינות מיוחדות עלה פי 2.9, גבינות מלוחות פי 2.6, גבינות לבנות פי 2.4  ובגבינות שמנת פי 2.7 לעומת שבוע ממוצע. כשמשווים את סך הערך הכספי של כלל מוצרי החלב בשבוע שלפני החג בשנת 2021 לשבוע המקביל בשנת 2020 ניתן לראות עלייה של כ- 2.3% משנה לשנה. 

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: