לאחר שכפי שדיווחנו עו"ד אורי אוהד וחברי מועצה נוספים שלחו מכתב התראה טרם נקיטת הליכים, תשעה חברי מועצה הגישו היום עתירה מנהלית בבקשה לבית המשפט כי יורה לעיריית פתח תקווה לפרסם את הממצאים והנתונים הגולמיים של דו"ח תחנת הניטור שהוצבה באזור התעשייה סגולה.

יצויין כי ראש העירייה רמי גרינברג הבטיח בלא מעט פרסומים ברשתות החברתיות כי יפרסם את הדו"ח לאחר החגים.

לטענת אוהד והעותרים ממצאי הדו"ח התקבלו בתאריך 3/10/19 ועד כה כאמור הממצאים לא התפרסמו, למרות פניות חוזרות של חבר המועצה אוהד, חברת המועצה זנזורי וחברי מועצה נוספים.

חברי המועצה  שהגישו את העתירה הם:  אורי אוהד, איציק ישראל, ד"ר תמי ז'יטלני,  אליהו ברוכי, ישראל פרידמן, משה משה,  איציק ברוורמן וגנאדי ברשבסקי. אליהם הצטרפה חברת מועצת העיר ענת זנזורי ומחזיקת תיק איכות הסביבה לשעבר.

בעתירה נכתב:

"בית המשפט הנכבד, מתבקש להוציא צו המורה למשיבים, להעביר לרשות העותרים והציבור הרחב, באופן מידי וללא דיחוי, את התוצאות, הן הגולמיות והן המעובדות, ככל שאלו עובדו אשר התקבלו מתחנת הניטור אשר הוצבה באזור התעשייה סגולה, לצורך ביצוע בדיקות זיהום אויר ואשר תוצאותיה מצויות בידי המשיבים, לכל הפחות כבר מיום 3/10/2019 .

עניינה של עתירה זו הוא התנהלותם החמורה, הבלתי סבירה בעליל והבלתי חוקית, של המשיבים (עיריית פתח תקווה וראש העירייה), אשר אוחזים בידיהם, זה למעלה מחודש ימים, מידע מהותי וקריטי, על נתוני זיהום האוויר, אשר התקבל מתחנת ניטור אוויר אשר הוצבה באזור התעשייה "סגולה" בפתח תקווה וכן ודוח אשר התקבל מחברה אוסטרית, אשר נשכרה לצורך הנושא ושהגישה את הדוח הסופי שלה, למשיבים לפני מספר חודשים.

חרף העובדה כי, לא רק שבשכונות הסמוכות, בהן מתגוררים כ- 40,000 תושבים ובהם אחוז ניכר של ילדים (מדובר בשכונות הנחשבות "צעירות"), החריפו בעת האחרונה התלונות דבר מפגעי אוויר וריח צחנה קשה, צריבות בעיניים ותחושת מחנק כבידה, אלא שאף תקנות חופש המידע (העמדת מידע על איכות הסביבה לרשות הציבור, תשס"ט-2009) מחייבות את המשיבים לעשות כן, חומקים המשיבים ולא מעבירים את המידע   המהותי.

יודגש כי בהילותה ודחיפותה של עתירה זו והסעד המבוקש בה, אך גוברים נוכח העובדה כי המשיב 2 (ראש העירייה) עצמו, הצהיר ביום שישי 25/10/19, כי אכן קיים זיהום אויר והמשיבה (העיראף הזמינה את תושבי העיר להפגנה כנגד העובדה כי לטענת (העירייה) עצמה, נושמים התושבים אוויר שאינו נקי.

נוכח האמור לעיל, הרי שהסתרת המידע (המצוי כאמור בידי המשיבים), יוצרת סכנה ברורה ומיידית, כי תושבי השכונות הסמוכות, חשופים לזיהום אוויר בעל השלכה ישירה ועקיפה על בריאותם, ואין להם כל דרך להתגונן בפני סכנה זו ובכלל זה גם, אך לא רק,  בדרכים משפטיות בהולות.

החשש הכבד כי המפגעים נושאים בחובם סכנה בריאותית לתושבים, אינו נטול בסיס ולמעשה ההפך הוא הנכון.

בדו"ח סיכום ממצאי בדיקות סביבתיות באזור התעשייה סגולה בפתח תקווה, אשר ערך אגף איכות אוויר ושינוי אקלים של המשרד להגנת הסביבה, ב-21/3/2018,נכתב בסעיף ההמלצות, המסכם:

"אגף איכות הסביבה ממליץ להזמין לשימוע את מנהלי תחנת המעבר לפסולת מסוכנת "טביב אקוכם" נוכח חשש ממשי לסיכון בריאותי של האוכלוסיה המתגוררת בסמוך למפעלים הללו כתוצאה מזיהום האוויר שנמדד."

כאמור בתקופה שחלפה המפגעים נמשכים ולאחרונה אף החריפו והחמירו תופעות הלוואי המתלוות אליהן (תחושת ריח כבד, צריבה בעיניים ומחנק בגרון, הן רק חלק מתופעות הלוואי הידועות והמורגשות).

במקביל, מנהלים המשיבים מדיניות חמורה, צינית, בלתי מוסברת, הראויה להוקעה ע"י בית המשפט הנכבד, כאשר המשיבים מחזיקים בידיהם דוחו"ת ניטור עדכניים, מונעים אותם מן התושבים, כפי שמחייבים החוק והתקנות, טוענים כי "אין זיהום" ובמקביל מזמינים המשיבים (תוך הסתרת נתוני הניטור, את התושבים להפגין כנגד הזיהום.

לאור כל האמור לעיל, מתבקש כב' בית המשפט, הנכבד, ליתן לעותרים את הסעדים המפורטים ברישת העתירה, היינו:

להורות למשיבים להעביר לעותרים ובמקביל לציבור הרחב את דו"חות הניטור הגולמיים וכן את ניתוחם ועיבודם (ככל שקיים ניתוח ועיבוד כאמור), וזאת באופן מיידי וללא דיחוי.

לחלופין, ליתן לעותרת כל סעד ראוי אחר בנסיבות העניין.

מהעירייה נמסר: "כפי שהתחייב ראש העיר רמי גרינברג במהלך תקופת החגים, ביום חמישי הקרוב (31.10) ייערך כנס תושבים באחד מבתי תושבי שכונת אם המושבות שבו יוצג דו"ח המומחים. מדובר בדו"ח ניטור איכות האוויר עליו עמלים בימים אלו הצוות המקצועי בעירייה ומומחים לאיכות אוויר שנשכרו ע"י העירייה. נכון לרגע זה, הדו"ח עדיין בשלביו הגולמיים והעיבוד עליו יסתיים בימים הקרובים, כך שיהיה מוכן להצגה לציבור ביום חמישי הקרוב.

לצד פרסום הדו"ח, העירייה תקיים מחר בשעה 10:00 הפגנת מחאה בכנסת וזאת כנגד גרירת רגלי הרגולטור בנושא מפגעי הריחות ואיכות האויר שמהם סובלים תושבי שכונת אם המושבות כבר מספר שנים. הפגנה זו, תתקיים בהמשך להפגנה שנערכה ביום שישי האחרון באזור התעשייה סגולה.

ראש העירייה, רמי גרינברג : הדו"ח המקצועי שיוצג לציבור ביום חמישי הקרוב, בא בהמשך למכלול הפעולות שאנחנו נוקטים כדי למגר את מפגעי האוויר בשכונת אם המושבות. במסגרת פעולות אלו, יצא היום מכרז לראש אגף איכות הסביבה בעירייה במקום אהוד שטיין שפורש.

מעבר לכך, עוד במהלך הקדנציה הקודמת, הקפדתי לרדת לשטח ולהרגיש בפועל את מצוקת התושבים. זאת לצד הפעילות שקידמתי כחבר מועצה מול המשרד להגנת הסביבה, הגורמים הרלוונטיים בממשלה ובועדת הפנים של הכנסת. בניגוד לבעבר שהעירייה גימגה מול המפעלים, היום נעשית פעילות מתחת ומעל לפני השטח - ביתר שאת.

כמו כן, מעבר לפעילות המשפטית שנעישת באופן אינטנסיבי מול אותם מפעלים, אני פועל לשינוי התב"ע באזור - כך שלא יהיו עוד מפעלים מזהמים. בניגוד לטענות העולות מפי גורמים אינטרסנטיים ופוליטיים, נושא זה נמצא בראש סדר העדיפויות העירוני ואני לא אשקוט עד שלא יבוא אל פתרונו והתושבים יזכו לאיכות החיים המגיעה להם."