"אם בחופשה שלה ניגנה בתזמורת בני הקיבוצים, שלא תנגן בהופעות של הקונסרבטוריון", כך אמר מר מיכאל דלמן מנצח התזמורת של הקונסרבטוריון, לפי טענת אמא של תלמידה, לאחר שהוא ורכז התזמורת יוסי טוב החליטו שהתלמידה לא תשתתף בשתי הופעות – של עידן עמדי ודיוויד ברוזה ודני סנדרסון וזאת מאחר שנעדרה משתי חזרות בלבד.

ממכתב ששלחה האם עולה, כי אמנם בוויכוח באם התלמידה תשתתף בהופעות או לא, ניצח מיכאל דלמן מנצח התזמורת, אותה ואת הוריה, אך בהתנהלותו הוא מפסיד לא מעט...

מטרתה של כתבה זו להפנות זרקור אל תזמורת הקונסרבטוריון, לא אל מה שמתרחש על הבמה, אלא על מה שמתרחש מאחורי הקלעים, על התנהלותם של מנצח התזמורת, רכז התזמורת ומנהלת התזמורת כלפי התלמידים, שהם דור העתיד של התרבות והמוזיקה הישראלית.

במכתב ששלחה לראש העיר, מתלוננת תושבת פתח תקווה, נגנית בתזמורת הבוגרים ואמא לילדה המנגנת בקונסרבטריון בפתח תקווה ,על היחס שבתה מקבלת כחלק מהתנהלות קלוקלת כדבריה של בכירי המוסד. לפי דבריה של האם ולפי עדותה מדובר ביחס מזלזל ומשפיל. על אף העובדה שילדתה תלמידת הקונסרבטוריון הופיעה בכל החזרות, למעט שתי חזרות, התלמידה קיבלה "עונש" ולא הורשתה להשתתף בהפקה של "ערב לוחמים" עם עידן עמדי ודיוויד ברוזה ובהפקה של דני סנדרסון. כל זאת בעקבות ה"פשע" הגדול שפשעה שהשתתפה בהפקה אחת של תזמורת אחרת, "מעשה שלא ייסלח".

"להרחיק?!" אומרת האם  "ולא לתת להשתתף בערב לוחמים לילדה שאביה נלחם, נפצע, איבד את חבריו במלחמת של"ג ואת בן דודו במלחמת יום הכיפורים!"

הילדה לומדת בקונסרבטוריון פתח תקווה ומנגנת בקרן יער. לטענת האם, בחמש השנים האחרונות הבת שלה מנגנת בתזמורת הייצוגית, בניצוחו של מיכאל דלמן ובפרק הזמן הזה הבת הגיעה באופן עקבי לכל חזרות התזמורת, המתקיימות פעמיים בכל שבוע וכן ברוב החופשות מבית הספר, בנוסף השתתפה בכל ההפקות, הקונצרטים, כנסי התזמורות, קונצרטים לקהל ילדי בתי הספר שנערכו בשעות אחר הצהריים ובשתי נסיעות לחו"ל – נסיעה לבולגריה ונסיעה למוסקבה לפסטיבל התזמורות הצבאיות.

הוריה מייחסים חשיבות רבה לחינוך המוסיקלי שלהשקפתם מפתח את אישיות וכישורי הילד בתוך ומחוץ לעולם המוסיקה, לטענתם ילדתם השקיעה מאד בלימודים בקונסרבטריון ומגלה אחריות ורצינות כלפי כל פעילות של המוסד.

העירייה: לא היה מקום לעוד ילדה

בשנים האחרונות השתרשה מסורת בקונסרבטוריון פתח תקווה של נטילת חלק במופעים מטעם העירייה: תזמורת הנוער במשותף עם תזמורת הבוגרים והמקהלה של המוסד, מלווים אמנים בעלי שם מתחום הזמר העברי ומהווים חלק מרכזי ומשמעותי בהפקות אלו. הקונסרבטוריון החליט על השתתפות ילדי התזמורית בשתי הפקות כאלו: אחת בערב יום הזיכרון בפארק הגדול בפתח תקווה – "ערב לוחמים" עם עידן עמדי ודיוויד ברוזה והשניה עם דני סנדרסון בהיכל התרבות.

בחודש פברואר הורי הילדה רשמו אותה לכנס של תזמורת הנושפים של בני הקיבוצים המתקיים בחופשת הפסח. זמן קצר לאחר מכן הובאו לידיעת ההורים כי שלוש חזרות לשתי ההפקות של הקונסרבטוריון (ערב לוחמים וההופעה עם דני סנדרסון) נקבעו לחופשת פורים ולחופשת פסח.

הורי התלמידה נאלצו לבטל את החופשה המשפחתית שתוכננה למועד זה, כדי שהתלמידה תשתתף באחת החזרות שהתקיימה כשבע שעות.

מאחר שהתלמידה הבינה שלא תוכל להגיע לחזרות התזמורת בפסח, בגלל השתתפותה בכנס תזמורות של בני הקיבוצים ומאחר ולאור ניסיונם של התלמידים האחרים היא חששה מאד מתגובתם של רכז התזמורת והמנצח, היא ביקשה מהוריה להודיע על היעדרותה. אביה של התלמידה התקשר לרכז התזמורת, מר יוסי טוב כדי להודיע לו על כך. לטענת אם התלמידה: " יוסי טוב דיבר אליו בטון גבוה ובזלזול רב – "שמענו את הסיפורים האלו.... אני לא מעוניין יותר לדבר איתך, אני מעביר את הנושא למנהלת שהיא תחליט מה לעשות עם הבת שלך" וטרק את הטלפון בפניו."

בתאריך 20/4 התחדשו החזרות של התזמורת והתלמידה הגיעה שוב לחזרה (שנמשכה כשלוש שעות ללא הפסקה) לאחר החזרה נגשה ליוסי טוב לבקש כרטיס להפקה של דני סנדרסון. לדברי האם:

 "במקום זה קיבלה מכתב פתוח, ללא מעטפה, ולשאלתה – מה זה? השיב יוסי טוב – "במכתב כתוב שאת לא משתתפת בשתי ההפקות – ערב לוחמים (יום הזיכרון) ודני סנדרסון. תגידי לאמא שתכנס אלי".

"יש לציין שגם אני, כנגנית תזמורת הבוגרים, השתתפתי בחזרה מתחילתה ועד לסופה, ומר יוסי טוב יכול היה למסור לי את המכתב או לחלופין לדבר איתי, אך בחר בצורה לא מוסרית ולא חינוכית – לתת לילדה לשבת שלוש שעות בחזרה וכאשר היא באה בהתלהבות לבקש את הכרטיס, במקום זה לתת לה את המכתב."

אימה של התלמידה  פנתה למנצח התזמורת מיכל דלמן ושאלה אותו:

"למה ילדה שמשקיעה כל כך הרבה במשך שנים מקבלת כזה יחס?"

לטענתה מר דלמן השיב לה בטונים גבוהים ואמר ש"הילדה לא משקיעה כלום, אלא הקונסרבטוריון משקיע בה והיא נוסעת על חשבוננו לחו"ל."

דברים אלו נאמרו בפני חברי התזמורת, הורים ואנשים נוספים שהיו נוכחים באותם רגעים בקונסרבטוריון.

האמא ביקשה ממר דלמן לא לצעוק, ולטענת האמא מר דלמן המשיך בשלו: "יכולתי להסתדר בלי הילדות שלך בחו"ל, לא הייתי צריך אותן בכלל אבל עשיתי לכם "טובה" ונתתי את המלגה לצורך הנסיעה... אין לי כוח לא בשבילך ולא לכל המשפחה שלך".

לטענת אם התלמידה, גם כאשר היא פנתה לשלומית מדר לוי, היא קיבלה תשובות בטון מזלזל, מדר לוי אמרה שהיא נותנת גיבוי לכל מילותיו, בקשותיו ומעשיו של המנצח.

לטענת  אמה של התלמידה, כאשר ניסתה להסביר שהילדה הייתה בחזרה בחופשת פורים והחסירה רק בפסח ובכל זאת מדובר בחופשה שלה, מיכאל דלמן אמר: "אם בחופשה שלה ניגנה בתזמורת בני הקיבוצים, שלא תנגן בהופעות של הקונסרבטוריון".

מאז אותו מקרה גם התלמידה וגם אמא שלה לא משתתפות יותר בחזרות התזמורת. לדברי האם:

"אין צורך להסביר מה מרגיש הילד שכל עולמו זה מוסיקה ומה עם הדמות החינוכית של המנצח? האם זה חינוכי? להוציא רק ילד אחד? האם זה חינוכי לשלוח את ילדי הקונסרבטוריון להבחן לתזמורת הלאומית ואחר כך להצדיק את היעדרותם מהחזרות! ואילו ילדה שמשתתפת בתזמורת בני הקיבוצים במהלך החופשה שלה נענשת באופן פומבי ובוטא "למען יראו וייראו".

עוד האמא מספרת: "שנודע להם שמנהלת הקונסרבטוריון ורכז התזמורת אמרו לילדים בסוף אחת החזרות – "דעו לכם שהייתה "ילדה אחת" שהשקיעה בתזמורת אחרת ולכן "נאלצנו להרחיק אותה".

כשעליתי לארץ חשבתי שהדיקטטורה והאפליות מאחורי. מסתבר שטעיתי."

לסיכום, אמא של הילדה מספרת שבתה נפגעה קשות: "לא רצתה ללכת לבית הספר ואף רצתה לעזוב את הנגינה למרות שמוסיקה היא התחום האהוב עליה והיא משקיעה זמן רב באימונים והחזרות של הקונסרבטוריון ושל בית הספר.

צר לנו כהורים לראות את הצד האפל של החינוך המוסיקלי, שאמור לגדל אדם טוב יותר."

 

תגובתו של מר יוסי טוב לטענה כי גער בהוריה של התלמידה והחליט שהתלמידה לא תשתתף בהופעות, למרות שהחסירה שתי חזרות בלבד:

"שקר וכזב, אני אגיב כשאקרא את המכתב". אנחנו ממתינים כבר מספר ימים!

תגובת דובר העירייה, חזי חקאק:

בקונסרבטוריון פתח תקווה קיים תקנון לתלמידי המוסד. תקנון זה מביא לידיעת התלמידים והוריהם את הנהלים הקבועים במוסד במישור המנהלי והפדגוגי, והוא נשלח לכל כלל התלמידים בתחילת השנה.

כפי שמצוין בתקנון לתלמיד, כל השתתפות של תלמידי הקונסרבטוריון בגוף ביצוע מחוץ למסגרת המוסד, טעון אישור מראש של ההנהלה והועדה הפדגוגית.

לקראת ערב שירי לוחמים, נדרשנו לצמצם במספר התלמידים בתזמורת עד כ-50% בשל גודל הבמה.  על מנת לקדם את הילדה, היא קיבלה ממנצח התזמורת תפקיד של קרן מובילה ואילו נגני הקרן הבוגרים יותר, שוחררו מאירוע זה.

לאחר שהובא לידיעתו של המנצח כי היא בחרה לקחת חלק בתזמורת אחרת,  וזאת ללא אישור המוסד, וכתוצאה מכך, לא הגיעה לחזרות, נאלץ מנצח התזמורת לזמן בדחיפות את נגני הקרן הבוגרים במקומה.   כמו כן, נערכו חזרות למופע הנוסף גם כן במהלך החופשה.

התזמורת הייצוגית מושתתת על מקצועיות ומשמעת ואם אחד מהדברים לא יכול להתקיים, אזי התזמורת אינה יכולה להתקיים.

ברצוננו לציין כי לא הייתה כל כוונה לפגוע בה ואנו מצרים על כך שהיא נפגעה אולם אנו מתנהלים על פי הכללים שנקבעו.

 

אנו מאחלים לה המשך לימודים מוצלח.