נער בן 17 מפתח תקווה הגיע למרכז שניידר לרפואת ילדים במצב קשה והועלה ישירות ליחידה לטיפול נמרץ כשהוא בסכנת חיים.
הנער דיווח כי עשרה ימים לפני כן עישן סיגריה אלקטרונית, דבר שהחל לעשות עם חבריו לאחרונה. בצילומי החזה שנערכו בבית החולים הודגמו נזקים לריאות והוא החל לקבל טיפול תרופתי אינטנסיבי.
לאחר מספר ימים בהם התאושש במחלקה רגילה, שוחרר לביתו. הנער אמר כי הוא מבין כעת את ההשפעות ההרסניות של עישון סיגריות אלקטרוניות והנזקים האפשריים.
ד"ר פטריק שטפלר, רופא בכיר במכון הריאות בשניידר שטיפל בו סיפר כי הממצאים הראו דימום ריאתי קשה ביותר הקשור בעישון הסיגריה האלקטרונית וקרא לכל הני הנוער והוריהם להימנע מהתופעה המסוכנת, שהפעם למרבה המזל לא הובילה לתוצאה הרסנית.
לפני שנה וחצי דיווחנו על מקרה נוסף של נער בן 16 שאושפז ביחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר במצב קשה לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות.
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "אנו מאחלים לנער רפואה שלמה ומברכים את הצוות הרפואי במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, שהציל את חייו.
חיוני שציבור ההורים וגם בני הנוער יבינו את האמת המדעית שענקיות הטבק מנסות להסתיר.
סיגריות אלקטרוניות הן מוצר עישון מאוד ממכר שיצא לשוק כניסיון של חברות הטבק והניקוטין להכניס למעגל ההתמכרות משתמשים צעירים אחרי שנים של ירידה בשיעורי העישון בקרב בני נוער.
זאת הסיבה שסיגריות אלקטרוניות הן צבעוניות, בטעמים ובריחות מתוקים במטרה לפנות לילדים ובני נוער ולפתות קהל מתמכרים חדש וטרי אשר יהפוך לדור של משתמשים צעירים על מנת לשמור על רווחי עתק של מיליארדי דולרים, שכולם על חשבון בריאות הציבור.
אנו קוראים לקדם באופן מיידי את איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים ולפעול לאכיפה יעילה ונמרצת של מכירת מוצרי עישון לילדים ובני נוער".
עוד מדגישים באגודה למלחמה בסרטן כי: "סיגריות אלקטרונית מכילות ניקוטין וממכרות וכן על פי מחקרים מדעיים הן גורמות לתסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב, ופגיעה במערכת הנשימה והריאות.
כמו גם, נזקים להתפתחות המוח אצל בני נוער וצעירים המובילים לבעיות קשב, בעיות למידה, חוסר יציבות רגשית, דיכאון וחרדה.
במקביל בעולם, תועדו עשרות מקרי מוות של מחלת המאיידים (EVALI), שהיא נזק ריאתי חמור הנגרם מחדירה של חומרים מזיקים לריאות בעקבות הסיגריות האלקטרוניות, לרבות חומר בשם ויטמין E אצטט, במקרים מסוימים עד כדי קריסה של איברי הנשימה".
יצוין כי על פי נתוני סקר דעת קהל שערכה האגודה למלחמה בסרטן במאי 2024 כ-19% מבני הנוער והצעירים בגילאי 16-24 מעשנים סיגריות אלקטרוניות. בקרב 82% מהציבור הסיגריה האלקטרונית נתפסת כמזיקה לבריאות. עוד עלה מהסקר כי הציבור הישראלי מוכן ורוצה בצעדים רגולטורים להפחתת העישון שכן יותר ממחצית סבורים שיש להעלות את המיסים (ובעקבות זאת את המחיר) של הסיגריות השונות (55.6%). מי שיותר תומכים בהעלאת מיסים הם אוכלוסיית הלא מעשנים (67.5%), אך תמיכה גבוהה בהעלאת מיסוי קיימת גם בגילאי 16-24 ובגילאי 45-54 (63%). לגבי הגבלות על פרסום ושיווק של סיגריות, גם כאן התמיכה רחבה (69%) וגבוהה יותר בקרב הלא מעשנים (75.8%).